Edellinen | Seuraava
Sisällysluettelo
kulttuurivierailu
Helsingin kaupunginorkesteri vieraili Nummijärvellä vuonna 1970. Orkesterin esiintymis tilaisuuksia järjesteli Nummijärveltä kotoisin oleva kanttori Paavo Viitamäki. Hänen kauttaan tullut esiintymistarjous viritti keskustelua mm. siitä, kuka kantaa taloudellisen riskin. Kovin innostuneita riskinottajia ei ollut ja sovittiin että esiintyvä orkesteri kantaa vastuun itse. Esiintymispaikan vuokraa ei perittäisi ja pääsylipputulot jäisivät kaupunginorkesterin kulujen kattamiseen. Tapahtuma toteutui Paavo Viitamäen aktiivisen toiminnan ansiosta. Hän halusi tuoda kotikyläänsä harvinaislaatuisen ja ainutkertaisen kulttuuritapahtuman.

Sekä Nummijärven kylä että Paavo Viitamäki joutuivat kuntakeskuksesta tulevan kummastelun ja jopa painostuksenkin kohteeksi. Monilta suunnilta saatiin viestejä, että tilaisuus on kyllä hyvä ja kannattava, mutta miksi se järjestetään Nummijärvellä, ei tällainen iso kulttuuritapahtuma sovi sivukylään. Kauhajoen kulttuurilautakunta kutsuttiin yhteisneuvotteluun. Lautakunnan jäsenet olivat tapahtumaa vastaan, heidän mielestään se kuuluisi kuntakeskukseen. Kunta ei lähtenyt mukaan. Kysymys oli, mitä Nummijärven kylä siitä hyötyy.

Sekä Paavo Viitamäki että Jorma Panula halusivat kaupunginorkesterin kerrankin "maastoutuvan" ja tulevan kivikylistä luontoon. Tämä oli orkesterinkin kannalta ainutkertaista. Valmistelut alkoivat orkesterin oman riskin varassa. Nummijärveltä saatiin riittävästi kökkäväkeä ja rantalavalle tehtiin esiintymispaikka ja kaikki mahdolliset penkit rahdattiin paikalle. Yleisöä odotettiin noin 2000 henkeä. Paavon toimiessa pääorganisaattorina valmistelut sujuivat ilman suurempia "tulumunkia." Orkesteri saapui linja-autolla Nummijärvelle, jossa heidät vastaanotti Alli ja Pentti Jyrkiäinen. Konserttiin saapui kohtuullinen määrä yleisöä, kuitenkin vain puolet siitä mitä odotettiin. Huolimatta kunnan vastaan hangoitelusta tilaisuuteen oli saapunut kunnan johtoa; myös kulttuurilautakunnan edustaja nähtiin yleisön joukossa. Kulttuurillinen anti oli hyvä ja vierailusta jäi mieluisa muisto. Kiittäminen on Paavo Viitamäkeä ja Jorma Panulaa. Kyllä Nummijärvi konserttinsa ansaitsi.

Meillä on ilo kutsua Teidät
E.-Pohjanmaan ja P.-Satakunnan
Musiikkipäivän konserttiin
Kauhajoen Nummijärvelle
Lauantaina heinäkuun 18.p. klo 19.30

Helsingin kaupunginorkesterin
Taiteilijain puolesta
Paavo Viitamäki
Jorma Panula